Dezvoltarea noastră, ca indivizi, a început undeva în primii ani de viață, când am fost introduși primelor reguli sociale, când am fost învățați ce e corect și ce nu. Dezvoltarea personală a unui copil începe devreme și continuă nu doar pe tot parcursul copilăriei și adolescenței, dar și odată ce acesta devine adult. Procesul de dezvoltare personală pentru copii este un proces complex, care necesită atenția și participarea părinților, a celorlalți adulți din jurul copilului, dar și a sistemelor de educație. Dezvoltarea personală conduce la formarea comportamentului, valorilor, viziunilor despre lumea din jur și a abilităților. Aceste calități vor fi folosite în căutarea, obținerea și păstrarea unor relații corecte, a unui loc de muncă și în participarea în societate.
La CTE Trailers, am fost mereu conduși de dorința de a ne autodepăși. Ne dorim să ne fie alături oameni cu același set de valori, cu obiective similare și cu aceeași dorință să continue să învețe și să devină mai buni. De aceea, și pentru că nu credem că ne oprim vreodată din învățat, am pus bazele proiectului Școala Profesională de Stat în Sistem Dual CTE Trailers, ce îmbină armonios practica cu teoria. Programul are o durată de trei ani, pe parcursul cărora tinerii vor obține atât cunoștințe teoretice, cât și abilități practice de mecanică auto. Având în vedere că programul nostru are ca scop angajarea de noi mecanici și tehnicieni, elevii au și opțiunea să urmeze cursurile gratuite de șofat pentru categoria B de vehicule. Astfel, aceștia vor absolvi cu un pachet echilibrat de cunoștințe, abilități și valori. De asemenea, pe tot parcursul proiectului, elevilor li se asigură cazare, masă, transport (pentru cei din comunități vecine) și echipamentele de protecție.
Pentru a ne implica și mai mult în acești ani foarte importanți pentru dezvoltarea elevilor, ne-am extins programul de activități din cadrul proiectului Școala în Sistem Dual CTE Trailers, prin introducerea unei serii de cursuri de dezvoltare personală, organizate la sediul nostru în perioada mai – iunie 2022. Cursurile au fost concepute și sunt susținute de către specialiști în educație umană, iar toate activitățile din cadrul acestora sunt abordate în mod interactiv, pentru a crește eficacitatea procesului de învățare. Cursurile sunt moderate de către doamna Cristina Gheorghe, Managing Partner la Human Resources Quality Services, promotor al proiectelor de învățământ dual încă din 2015, cu experiență bogată atât în domeniul educațional cât și în cel de business.
Pe 6 iunie a avut loc modulul ”Vicii și dependență”, în cadrul căruia specialiștii de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Ilfov și comisarii de la Inspectoratul Poliție Județeană Ilfov i s-au alăturat Cristinei Gheorghe. Adevărați profesioniști și modele de urmat, invitații le-au prezentat elevilor ce substanțe sunt considerate droguri legale și care se află în afara legii. Apoi, pe baza acestei informații, au discutat despre riscurile și efectele negative aferente consumului, comercializării și tăinuirii de substanțe interzise din punct de vedere legal. Un alt subiect abordat de către specialiști a fost despre ce fapte sunt considerate contravenții și care sunt considerate infracțiuni, cu scopul de a educa tinerii despre modul în care legea vede aceste substanțe. Ca parte practică a acestui curs, fiecare elev a avut posibilitatea să poarte o pereche de ochelari creați în mod special pentru a simula vederea unei persoane care a consumat alcool în timpul zilei, alcool pe timp de noapte și droguri.
De asemenea au fost atinse și subiecte precum: dependența de fumat, consumul de cafea și alcool, dependența de gadgeturi electronice și impactul acestor dependențe asupra vieții adolescenților.
Modulul ”Vicii și dependență” este doar unui dintre cursurile la care au participat elevii ce au ales să urmeze cursurile Școlii în Sistem Dual CTE Trailers. Până la sfârșitul lunii iunie, tinerii vor participa și la alte module, precum ”Studii și carieră”, ”Educație financiară pentru adolescenți” sau ”Igienă mintală”.
La CTE Trailers, ne stă în putere să învățăm împreună.