Școala Duală CTE Trailers: Povestea lui Robert și primul său loc de muncă

oct. 11, 2022Școala Profesională în Sistem Dual

Se spune că educația este poarta de aur a libertății, iar noi, la CTE Trailers, ne dorim să deschidem cât mai multe astfel de porți pentru elevii români. Proiectul Școala Duală a început din dorința de a-i călăuzi pe tinerii care își doresc ceva mai mult după ce absolvă liceul: un loc de muncă stabil, o carieră de invidiat și un viitor mai bun.

Pe parcursul primului an de Școală Duală, am întâlnit mulți tineri dornici atât să învețe, cât și să deprindă competențe care le vor fi utile în viața reală. Cu ajutorul experienței obținute în primul an, am dezvoltat și îmbunătățit proiectul Școlii Duale, pentru a sprijini și mai mult copiii interesați de program. Astfel, pe lângă o serie de cursuri de dezvoltare personală, ce s-au concentrat pe subiecte de interes imediat pentru elevi, precum educația financiară, dezvoltarea carierei și evoluția lor personală, am inclus și un program de practică plătită pe timpul verii. Am demonstrat astfel că porțile CTE Trailers sunt mereu deschise pentru elevii care își doresc să învețe. Un astfel de copil extraordinar este Robert, unul dintre elevii ce au început liceul în sistem dual și au continuat apoi cu practica din timpul verii.

Robert s-a născut și a crescut într-o comună din Județul Giurgiu, Bolintin-Deal. Precum alți tineri de vârsta lui, a avut de ales între muncile gospodărești și munca la câmp, specifice vieții din mediul rural, și școală. Sprijinit de familia sa, a ales să învețe, să deprindă o meserie care să-i permită o viață mai bună. Este mai mult decât conștient de alegerile greșite pe care un tânăr de vârsta lui poate fi tentat să le facă. Mai mult, știe și despre diversele ”joburi de vară” prost plătite la care apelează elevii care vor să câștige bani cinstiți.

Ca și pentru mulți alții de vârsta sa, online-ul joacă un rol important în viața lui Robert. Încă dinainte de a descoperi activitățile oferite de către CTE Trailers și programul Școala Duală, el era pasionat de calculatoare și tehnologie. Astfel, ne-a explicat cum a învățat să folosească un sistem de operare asemănător Linux pentru a testa aplicații pentru calculatoare. În trecutul apropiat chiar a reparat computere și telefoane pentru cunoscuți și familie, câștigând ceva bani de pe urma acestei activități. Chiar ne-a împărtășit o povestioară despre cum și-a surprins mama când i-a înlocuit singur ecranul spart al telefonului. Când l-am întrebat cum a deprins aceste abilități tehnice, Robert ne-a spus că a învățat singur, cu tutoriale de pe internet și prin mult antrenament. Accesul la informație și nevoia l-au transformat într-un autodidact, oferindu-i simultan și o sursă de venit.

Discutând despre programul Școala Duală, Robert ne spune că i se pare foarte benefic pentru tinerii de vârsta lui. Se bucură de bursa primită din partea CTE Trailers, de faptul că are oportunitatea de a învăța într-un mediu prietenos, cu manuale și calculatoare noi, că îmbină teoria cu practica și că rămâne mereu cu cunoștințe concret aplicabile. În același timp, ca unul care a avut șansa să testeze programul direct, își dorește ca mai mulți colegi de la liceu să aleagă acest drum cu perspective luminoase.

În timpul verii, împreună cu alți șase colegi din programul Școala Duală CTE Trailers, Robert a ales să își investească timpul în sine și s-a angajat la CTE Trailers, cu contract de muncă pentru opt ore, din care au lucrat șase ore, conform legii. Atât pentru Robert, cât și pentru ceilalți elevi, contractele au fost create pentru o lună sau două, în funcție de dorințele și disponibilitatea tinerilor.

În concluzie, Robert este un exemplu pentru faptul că un viitor sigur se poate clădi cu îndrumarea și resursele potrivite. La el în liceu, Robert a devenit practic un ambasador pentru programul Școala Duală de Stat CTE Trailers și sperăm că mai mulți colegi îi vor călca pe urme, constatând ei înșiși că beneficiile oferite sunt reale, palpabile și de viitor.

You may also like…