Primul meu contract de muncă – Școala Duală în viziunea elevilor

oct. 19, 2022Școala Profesională în Sistem Dual

Educația, cu rădăcinile amare, dar fructe dulci, stă la baza dezvoltării unei societăți sănătoase și productive. Proiectul Școala Profesională în Sistem Dual la CTE Trailers este o idee născută din dorința de a umple un gol, de a completa ceea ce lipsește în învățământul formal și de a compensa dificultățile cu care elevii se confruntă astăzi. Unicul nostru scop este de a forma în elevi  încrederea, valorile și experiența necesară pentru ca acești elevi să își găsească locurile de muncă potrivite și să atingă succesul pe care îl merită. Scopul nostru este să le oferim elevilor cadrul material și suportul necesar pentru ca ei să își formeze baza experienței profesionale și, în același timp, valorile și încrederea în sine care îi vor ajuta să-și găsească locurile de muncă potrivite și să obțină succesul pe care îl merită.

Ce fel de experiență este Școala Duală CTE Trailers?

Școala Duală CTE Trailers se adresează tuturor tinerilor absolvenți de 8 clase, elevilor de liceu și celor care au mai puțin de 23 ani, dar și tinerilor care au fost repartizați la un profil care nu este pe placul lor. Pe parcursul celor trei ani de studiu, elevii evoluează gradual de la învățarea noțiunilor teoretice la dezvoltarea de abilități practice.

Când vine vorba de beneficiile unui astfel de program, tinerii conștientizează diferențele dintre școala profesională normală și cea în program dual. Printre primele avantaje enumerate de aceștia se află bursa lunară oferită tuturor participanților, bursă care crește anual. Tot între primele beneficii sunt menționate de către elevi oportunitatea de a urma în mod gratuit cursurile școlii de șoferi și posibilitatea de a lucra la CTE Trailers pe echipamente moderne, de ultimă generație. 

”La Școala Duală sunt module specifice materiei, gen mecanică, adică învățăm despre mașini, despre fiecare șurub, despre fiecare componentă,” ne spune Robert despre diferența dintre subiectele abordate de teorie și cele de la Școala Duală. ”[Învățăm] dintr-un manual, dar mai degrabă dintr-un laptop. Ne arată proiectul în sală (sau hală?), iar restul sunt ore obișnuite: chimie, istorie, etc.”

De asemenea, tinerii menționează faptul că sunt foarte mulțumiți de modul în care mentorii lor, specialiștii CTE Trailers, își fac timp pentru a le răspunde la întrebări și a se asigura că au înțeles, de răbdarea și atenția cu care le împărtășesc tainele meseriei.

 Proiectul nu a luat pauză nici pe timpul verii: le-am oferit elevilor de la Școala Profesională Duală posibilitatea să lucreze pe perioada vacanței de vară în baza unui contract de muncă, conform legii (program de 6 ore, plătiți pentru 8 ore), alături de profesioniștii CTE Trailers. Au fost 7 elevi de la Școala Profesională Duală CTE Trailers care au dorit să lucreze pe perioada vacanței, dar am fost plăcut surprinși să primim cereri de angajare pe perioada vacanței și de la 2 elevi de clasa a XI-a a Liceului Dimitrie Bolintineau (de la clasa de mecatronică), precum și de la un elev care se pregătește să devină bucătar, dar e atras de mecanică. CTE Trailers a acceptat ca toți cei 10 elevi să lucreze una sau două luni, în funcție de dorința lor. Dintre aceștia, 3 elevi au abandonat contractul mai devreme, motivele fiind, conform spuselor colegilor lor, orientarea către o carieră în alte industrii, precum cea a construcțiilor sau plecarea în străinătate. Considerăm că orice experiență este importantă pentru elevi, pentru că le permite să compare și să aleagă ce este cel mai bine pentru ei.

Ce urmează pentru elevi?

După terminarea contractelor de muncă din timpul verii urmează un nou an de școală profesională în sistem dual.

Am câștigat în rândul „angajaților de vară” o serie de autentici promotori ai proiectului și ai meseriei de mecanic, care încearcă să-și convingă și colegii sau prietenii să participe la Programul Școala Duală CTE Trailers alături de ei.

Motivația o reprezintă beneficiile imediate financiare și educaționale, faptul că munca lor va fi plătită și că pot învăța ceva nou și care îi va ajuta în viața profesională, CTE Trailers oferindu-le oportunitatea de a experimenta pentru prima dată „viața de angajat”, într-un mediu de muncă pozitiv și prietenos. La CTE Trailers, ne stă în putere să te învățăm, să îți fim alături și să te susținem pe parcursului unui nou an de Școală Duală. Împreună, putem.

You may also like…