Școala Profesională în Sistem Dual la CTE Trailers: eforturi și rezultate

iul. 26, 2022Școala Profesională în Sistem Dual

Școala Profesională în Sistem Dual la CTE Trailers este un proiect aproape de sufletul nostru, dar, în egală măsură, de sufletele tinerilor elevi cărora li se adresează această inițiativă. Îl numim ”proiect de suflet” pentru că a pornit din pur altruism, din dorința de a umple un gol în comunitatea din care facem parte. Ne-am propus să compensăm dificultățile cu care se confruntă elevii (nevoi financiare, lipsă de îndrumare, neadaptarea mediului educațional), să corectăm neajunsurile și să contribuim la dezvoltarea potențialului acestor tineri pentru a participa la formarea încrederii, valorilor și experienței necesare succesului.

Proiectul Școala Profesională în Sistem Dual la CTE Trailers a început odată cu anul școlar 2021-2022, cu o primă clasă a IX-a. Am învățat multe din experiența de a lucra împreună cu elevii în această perioadă, lecții pe care le-am pus în practică pentru a ne asigura că acest proiect ajunge acolo unde trebuie: la copiii din clasele a VIII-a, părinții acestora și diriginții.

Cu acest scop în minte, am început din 11 martie 2022, de Ziua Națională a Meseriilor, împreună cu profesorii Liceului Pamfil Șeicaru, să vizităm aproximativ 30 de școli gimnaziale din Județele Ilfov și Giurgiu, unde am susținut prezentări informative legate de acest subiect.  Abordarea noastră a fost una ce a îmbinat mai multe componente: 

  • consiliere personală și profesională, în cadrul unor discuții libere cu elevii, în timpul cărora am vorbit despre cum ar trebui să arate profesia pe care urmează să o îmbrățișeze în viitor, ce fel de obstacole pot apărea pe parcursul lor educațional sau profesional și despre cum să aleagă inspirat și realist, astfel încât munca lor să le asigure stabilitate financiară și împlinire personală bazandu-se  pe aptitudinile, dorințele, plăcerile și nevoile lor;
  • informarea părinților privind piața muncii, nevoia acută de meseriași, dezvoltarea tehnologiei care va face să dispară multe meserii/ profesii și, nu în ultimul rând despre beneficiile concrete ale școlii profesionale în sistem dual;
  • discuții cu profesorii diriginți privind importanța alegerilor inspirate, având la bază aptitudinile elevilor, potențialul și modul lor de dezvoltare învățare și siguranța oferită de cunoașterea unei meserii.

În cadrul acestor întâlniri dintre părinți, copii, profesori ai Liceului Pamfil Șeicaru și reprezentanții CTE Trailers, am discutat despre oportunitatea de a îmbrățișa o meserie de viitor: aceea de mecanic auto. Împreună cu cererea crescută pentru această meserie, vine și siguranța locului de muncă, accesul la cursuri de dezvoltare personală, burse și manuale moderne, primul pas fiind înscrierea la Școala Profesională în Sistem Dual CTE Trailers. Deoarece știm că este important ca părinții să aibă toate informațiile necesare îndrumării copilului lor, le-am oferit acces și la testimoniale din partea elevilor care au avut deja un an de experiență cu CTE Trailers și am organizat vizite de informare la sediul CTE pentru elevii și profesorii și părinții interesați, realizând astfel un prim contact cu ce însemnă CTE Trailers.

Astfel, datorită acestor acțiuni și ecoului de testimoniale pozitive de la elevii mai mari, anul acesta am înregistrat un număr de 55 de elevi înscriși pentru doar 24 de locuri disponibile, un rezultat care ne-a depășit așteptările. Ne bucură să știm că vom continua să deschidem uși, să inspirăm și să demonstrăm că prin muncă și responsabilitate, se obțin rezultate pe măsură. Ne întristează faptul că nu avem capacitatea de a oferi tuturor aplicanților un loc alături de noi.

Ne asigurăm astfel că oferim un suflu nou atât echipei CTE Trailers, prin angajarea tinerilor meseriași care au pornit și vor putea continua pe acest drum, cât și tinerilor care aspiră la o meserie interesantă, satisfăcătoare atât financiar cât și personal.  

Considerăm că educația este însăși sufletul societății, trecând de la o generație la alta, iar un copil este o „sămânță” de care suntem responsabili. Ne acceptăm cu drag datoria de a ajuta toate cele 24 de semințe de anul acesta, să crească sănătos și armonios.

Vom îngriji cei 24 de elevi admiși, care se vor bucura de un loc propice dezvoltării lor profesionale și personale și de oportunități pe măsura ambiției și efortului lor.

La CTE Trailers, ne stă în putere să ajutăm.

Descoperă în materialul video primele impresii privind această inițiativă în urma prezentări informative susținute cu ocazia Zilei Naționale a Meseriilor, 11 martie 2022:

You may also like…